Menu

gluten free witch

kuchnia bezglutenowa

Lemoniada arbuzowa

glutenfreewitch

Upały, ufff, dla ochłody zapraszam na niebywale  orzeźwiającą lemoniadę  arbuzową

Image000025

Lista  zakupów

  • ok.1 kg miąższu z arbuza, bez pestek, najlepiej schłodzony w lodówce
  • sok z 1/2 cytyny
  • szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • gaza lub gęste sitko

Przygotowanie

1. Miąższ miksujemy.

2. Gazę rozkładamy na sitku, które stawiamy na misce, wylewamy z miksowanego arbuza i odciskamy, lub - w przypadku braku gazy , przecieramy przez sitko

3. Do uzyskanego soku dodajemy sok z połówki cytryny i syrop klonowy.

4. Mieszamy i można podawać.

 Smacznego :)

 

Zupa szparagowa de luxe

glutenfreewitch

Sezon szparagowy w pełni, więc zapraszam na niesamowicie kremową  zupę szparagową .

Image000062

Lista zakupów:

  • porządne 2 pęczki  białych szparagów
  • 2 większe cebule
  • ok 1,5 bulionu (u mnie warzywny)
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła klarowanego

Przygotowanie :

1. Szparagi obieramy.

2. Odcinamy czubki i odkładamy.

3. Pozostałe szparagi kroimy na ok 2-3 cm kawałki.

4. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy na złoto na maśle.

5. Dodajemy pokrojone szparagi (ale nie czubki) i podsmażamy ok 2-3 minuty.

6. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy aż szparagi zmiękną.

7. Miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

8. W osobnym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i sól.

9. Na wrzącą wodę wrzucamy odcięte czubki szparagów i blanszujemy je  (ok 4-5 min). Odławiamy i podajemy jako dodatek do zupy.

Smacznego:)

 

Brzoskiwniowo malinowe smoothie z mlekiem migdałowym

glutenfreewitch

Nadszedł długo oczekiwany sezon owocowy. Zapraszam na połączenie smaku rajskich brzoskwiń,  dojrzałych malin i aksamitnego mleka migdałowego.

Image000016

Lista zakupów:

  • 1 dojrzały banan
  • 5-6 dojrzałych małych brzoskwiń ( mogą byc zamrożone)
  • garść malin
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • łyżka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1.  Wszystkie składniki miksujemy, podajemy od razu.

Smacznego :)

© gluten free witch
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci